21. január 2021
KAW
Rôzne
Správy
Mrazivé januárové dni sú skvelým časom na zber hrozna, ktoré sa potom špeciálne spracováva.
Zdroj:
TASR/Radovan Stoklasa
Ak nepatríte do skupiny odborníkov, ale aj tak si radi z času na čas
dáte pohár kvalitného nápoja kráľov, možno vás zaujme, v čom tkvie
tajomstvo ospevovaného ľadového vína.
Ľadové víno sa vyrába z hrozna, ktoré sa predtým nechalo
„ošľahnúť“ mrazom. Pokus vyrobiť ho je však vždy lotéria. Strapce
hrozna na takéto vínko sa oberajú, až keď vonkajšia teplota klesne
pod –7 °C.
Vinári sa pri výrobe ľadového moku musia popasovať s viacerými
rizikami. Je totiž možné, že potrebný mráz nepríde, alebo sa dostaví
neskoro. Tiež sa môže stať, že škodcovia...